Magyar Termék nagydíj
Az antibakteriális lakkal ellátott készparketták 2012-es évben
Magyar Termék nagydíjat kaptak.

A nanorészecskéket tartalmazó felületkezelő anyagok előállítása, tulajdonságaik kiaknázása világszerte megfigyelhető folyamat. Ezek használatával az  utóbbi években sokat javult a lakkok karcállósága, kopásállósága és UV-sugárzás elleni védőképessége.

A Henelit Lackfabrik GmbH egyik legújabb fejlesztése révén lehetőség nyílott antibakteriális készparketta felületek előállítására is. A  baktériumok és  vírusok egyre ellenállóbbakká válnak az újabb és újabb fertőtlenítő szerekkel szemben. Ezért is növekszik az  igény olyan megoldások iránt, melyek  révén  továbbra is megfékezhető a különböző baktériumok, vírusok, és gombák terjedése. A kifejlesztett lakkbevonat alkalmas a fertőzésveszélynek kitett felületek hatékony, költségkímélő, az egészségre ártalmatlan  és  környezetbarát  fertőtlenítésére.

Az ezüst széles körben alkalmazható antibiotikum, amelyet az emberiség évszázadok óta ismer.  Az ókori görögök és rómaiak már felhasználták az ezüst jótékony hatását: ezüst edényekben tartották italaikat, melyek így hosszabb ideig frissek maradtak. Az amerikai telepesek pedig megfigyelték, hogy a tej hosszú ideig nem savanyodik meg, ha egy ezüstdollárt tesznek bele. Napjainkban a homeopátiás gyógyászatban az ezüst is fontos szerepet játszik.

A Henelit Lackfabrik GmbH a fejlesztés során  a legkorszerűbb nanotechnológiai eljárással készült, ezüst ionokat tartalmazó kerámia részecskéket épített be a készparketta fedőlakk bevonatába. Ezek meggátolják a felületre került baktériumok és gombák anyagcseréjét és ezzel szaporodásukat

Az ISO 22196 szabvány szerint elvégzett bakteriológiai vizsgálatok során az ausztriai ofi Technologie & Innovation GmbH intézet a 404.132 számú jelentésében megállapította, hogy a HENELUX Finish 22344  antibakteriális lakkal kezelt felületen a baktériumok száma a 24 óra alatt, a kiindulási mennyiség század részére csökkent.

Az antibakteriális bevonatú készparketta különösen ajánlott:

  • egészségügyi intézményekben
  • óvodákban és bölcsődékben
  • idős vagy beteg embereket gondozó otthonokban
  • lakásokban, fokozott érzékenység vagy immunitási problémák esetén