1. Ellenőrizze a helyiség aljzatának egyenletességét. Ehhez használjon egy kb. 2 m hosszú lécet. Amennyiben 2 mm-nél nagyobb a szintkülönbség, úgy javasoljuk az aljzat kiegyenlítését. Az aljzat nedvességtartalma betonaljzat esetén 2%-nál ne legyen magasabb.


2. Ha az aljzat nedvességtartalma 2%-nál magasabb (max. 5%), párafékező fóliát kell alkalmazni. A fóliacsíkok toldásánál 10 cm átfedés ajánlatos. Az előkészített aljzatra kell a parkettapárnát teríteni.


3. Lerakás: Rakja le az első sor parkettát a beeső fény irányába, hornyos oldalával a fal felé. (Régi fa-padló szálirányára mindenképpen merőlegesen rakja a készparkettát.) A fal és a parketta közé 1-1,5 cm vastag faékeket kell elhelyezni, így alakítva ki a tágulási hézagot. Nagyobb méretű (kb. 20 m2 fölötti) helyiségben ennél arányosan nagyobb tágulási hézagot kell alkalmazni. 50 m2 felett javasoljuk a felület megszakítását vagy a parkettaszálak aljzathoz ragasztását.


4. A sor végére a megfelelő hosszméretre vágott darabot, az összehúzó szerszám segítségével helyezze el. A végét szintén ékelje ki. Rendkívül fontos az első sor szilárd, egyenes kiékelése. Soha ne hagyatkozzon arra, hogy a fal egyenes. Ellenőrizze a sor egyenességét kifeszített vékony fonal segítségével. A második sort az első sor végén megmaradt parkettával kezdje.


5. A parketta horony felső oldalába végig-menően ragasztót kell nyomni. Ragasztóként faipari diszperziós ragasztó javasolt.


6. Ügyeljen az ütések sorrendjére, így tudja tökéletesen egymáshoz illeszteni a parkettákat.


7. A parketták összeillesztését az összeütő fa segíti elő.


8. Az utolsó sornál szükség lehet a parketta hosszirányú kettéfűrészelésére. A vágásvonal pontos kijelölése az ábra szerint lehetséges.


9. Az utolsó sor parkettát az összehúzó szerszám segítségével illessze a helyére. Az ékeket itt is el kell helyezni a fal mellé. Küszöbnél, átmenő csöveknél szintén 1-2 cm tágulási hézagot kell hagyni. A lerakott parketta sehol sem érintkezhet közvetlenül fallal, vagy egyéb épületszerkezettel.


10. A ragasztó megkötése (2-3 óra) után az ékeket ki kell venni és a tágulási hézagot szegélyléccel vagy szegélydeszkával le kell takarni.


11. Átmenő cső a parkettán.


12. Különböző szegélyező, kiegészítő elemek.


Büszkén örülhetünk az általunk lerakott parketta csodálatos látványának, mely a szobánk méltó dísze.


Használat:
A használat során arra kell törekedni, hogy minél kevesebb extra behatás szennyeződés érje a parkettát. Az ajtó előtt lábtörlőt kell alkalmazni, hogy a finom homokszemcsék bejutását is megakadályozzuk, ugyanis ezek a legfinomabb csiszolószemcsék, melyek a lakkfelületet koptatják. A bútorok lába alá alátétet (pl.: filc) kell ragasztani, ami a karcolódástól megóvja a felületet. A pontszerű, erős terhelés káros a parkettára. A tűsarkú cipő még a legkeményebb fából készült parkettán is nyomot hagy. A görgőszékek görgői rendkívüli módon igénybe veszik a felületet, ezért mindenképpen e célra készített alátéttel kell védeni azt.