A márkanév kötelez!

Immár három Magyar Termék Nagydíj büszke tulajdonosa a BEFAG Parketta, ami jól mutatja társaságunk elkötelezettségét, a piacképes és keresett termék előállítása érdekében. Ezt szem előtt tartva folyamatos a beruházás, a technológiai fejlesztés, a megújulás a parkettagyárunkban.

Nehéz és kockázatos lépést tettek elődeink azzal, hogy 1976-ban elindították a parkettagyártást Zalahalápon. Magas színvonalú termelési kultúrát honosítottak meg az üzemben, amit nem volt elég elsajátítani, hanem megkövetelte a folyamatos fejlődést, fejlesztést. Ez a mai napig így van, minden beruházásunk, fejlesztésünk az akkor ismert legmodernebb elvek szerint készült.

A kezdetekkor alkalmazott technológia már a 80-as évek végére elavulttá, versenyképtelenné vált, ezért a társaság akkori vezetése szinte egy teljesen új gyár építése mellett döntött. A legmodernebb technológiai elveknek megfelelőüzem 1990-ben kezdett működni.
A rendszerváltás azonban sok új versenytársat hozott. A BEFAG parketta piaci helyzetének stabilizálása érdekében további technológiai korszerűsítés mellett döntöttünk. 1998-2002 között a készparketta fedőréteg gyártását modernizáltuk, amivel teljes egészében felváltottuk az eredetileg telepített technológiát. Ebben az időszakban további gépeket, berendezéseket vásároltunk.

A 2004. végén kezdődött újabb modernizációs program eredményeként már a hagyományos termékszerkezetünk is megváltozott. A termelés korszerűsítésének, a versenyképesség megőrzésének, illetve javításának érdekében megvásároltuk az európai piacokon egyre jobban hódító, mechanikusan önzáródó parketta profilok egyikének a gyártási jogát. 2005. tavaszán, az országban elsőként kezdtük meg a PanLoc rendszerű, önzáró készparketta gyártását, amivel kiérdemeltük a Magyar Termék Nagydíjat is! A termelésből egyre nagyobb volument kapott a PanLoc parketta, miközben a hagyományos termékeinktől sem kívántunk megválni.
Még ebben az évben új felületkezelő technológiát adtunk át, ami további minőségjavulást eredményezett. A felületkezelő gépsor biztonságos működéséhez új lakkfelhordó gépeket szereztünk be, valamint egy köztes lakkcsiszolót, melyekkel tovább javult a parketta minősége. E beruházás lehetővé tette, hogy akár már hét rétegben kerüljön felületkezelő anyag a késztermékre.

2008-ban kialakítottunk egy modern igényeket kielégítő készáru raktárt. Még ebben évben megvásároltunk egy hasító körfűrészt, ami öt lamella egyidejű termelékeny gyártására alkalmas. Ezzel egyidőben a gyalult fedőréteg rakatolására automata robotot építettünk be.
A piaci követelményeknek való megfeleléshez elengedhetetlen a technológia további folyamatos fejlesztése, ezért 2010-ben újabb nagyszabású beruházás sorozat kezdődött. 2011-ben beüzemeltünk három új szárító kamrát. Az év végén egy komplett felület előkészítő és felületkezelő gépsort állítottunk üzembe. Az új gépsor üzembe helyezésével lehetővé vált a különböző felületrendszerek alkalmazása, mely a piaci elvárásoknak mindenben megfelel.

Az antibakteriális bevonatrendszerrel készülő parkettánk 2012-ben ismét megkapta a Magyar Termék Nagydíjat! A nanotechnológiai eljárásnak köszönhetően ezüst ionokat tartalmazó kerámia részecskék épülnek be a BEFAG készparketta fedőlakk-bevonatába, amelyek meggátolják a felületre került baktériumok és gombák anyagcseréjét és ezzel szaporodásukat. Az antibakteriális bevonatú készparketta különösen ajánlott egészségügyi intézményekben, óvodákban és bölcsődékben, idős vagy beteg embereket gondozó otthonokban, valamint lakásokban fokozott érzékenység vagy immunitási problémák esetén. Ezt a megoldást ma már minden lakkozott termékünknél alkalmazzuk.
A technológiai átrendezést és ésszerűsítést követően a végmegmunkáló gépsorunkat áthelyeztük egy tágasabb, minden igényt kielégítő infrastruktúrával ellátott csarnokrészbe. Elkészült az új bemutatótermünkis, amit a BEFAG Parkettagyárban, Zalahalápon hoztunk létre.

A fejlesztés következő lépcsője a piacon korszerűnek számító, számítógép vezérelt fedőréteg táblásító berendezés üzembe állítása volt, mely képes többféle táblakép táblásítására, valamint az eddig nem termelt 2 sávos parketta alapanyagából szolgáló fedőréteg gyártására is, melyet egyéb kiegészítő gépek vásárlásával együtt gyárkapun belül meg is valósítottunk.

2016-ban új helyen hatkamrás, teljesen új szárítót építettünk, a kamráknak egyenként nettó 100 köbméteres kapacitásuk van. A berendezés energiatakarékos, hőszigetelt, teljesen automata, számítógépvezérelt, fokozatmentesen változtatható légsebességgel rendelkezik. Ezzel együtt a szárított fűrészáru, a parkettfrízek tároló épülete is megújult.

2017 őszére végeztünk a fedőréteg gyártósor teljes megújításával. A sor meghatározója a kétszeres kapacitású gyalusor, automata fríz beadagolóval és különböző fém-, nedvesség- és méretellenőrző rendszerrel, amelyekkel az összes hibás darab kiszűrhető. A lamellákat előre beprogramozott, szkenneres osztályozó válogatja, nagy pontossággal. A beruházásnak helyet adó panelépület teljes egészében megújult, az épület vázán kívül mindent – padozat, infrastruktúra, gépészet, nyílászárók, stb.- kicseréltünk.
A kétsávos parkettagyártási lehetőségét úgyszintén hatékonyabbá tettük. Lényegesen szeretnénk növelni az egysávos parketta mennyiségét is. Képesek vagyunk magasabb minőségi igények kielégítésére, különleges felületkezeléssel ellátott – erősített lakkozású, magasabb tűzállósági fokozattal rendelkező lakkozású, natúr készolajozott, fózolt, strukturált, standard színezett vagy akár vevői igényre színezett - parketták gyártására is, ezért szeretnénk ebbe az irányba további piacokat szerezni.
Mivel a választékunk folyamatosan bővül, ezért terveink között szerepel, hogy a bemutatóterem közel a duplájára bővüljön, ahol szeretnénk bemutatni a parketta sokféleséget.

Eddigi fejlesztéseinket egy komplett préstechnológiát megújító beruházás koronázná meg, melynek befejezésével az egész gyártástechnológiánk megújulna, még termelékenyebbé válna, világszínvonalon is az elsők közé emelkedne.

2017-ben a BEFAG készparketta „natúr készolajos“ termékcsaláddal - már harmadszor- Magyar termék Nagydíjat sikerült elérnünk. A természetes olajjal történő felületkezelési eljárás olyan természetes megjelenést kölcsönöz a fának, amely kiemeli annak rajzolatát és erezetét. Az olaj behatol, a faanyag pórusai közé így nem csak a burkolat felületét védi, hanem az egész parkettát ellenállóbbá teszi. A parketta ezáltal víztaszítóvá, csúszásmentessé kellemes tapintásúvá és erőteljesen strapabíróvá válik.

A gyárban éves szinten 700 ezer négyzetméter készparkettát állítunk elő, melynek több mint 80 százaléka export. Munkánk eredményeként a BEFAG márkanév Európa-szerte sok szakkereskedő, építő és építtető, valamint lakástulajdonos számára jelenti a tetszetős és megbízható minőségű készparkettát. A korszerű és folyton megújuló termékválaszték, a kiváló használati érték, a környezet tisztelete és védelme mellett, messzemenőkig elkötelezettek vagyunk vásárlóink különleges igényei iránt.

A márkanév kötelez!