Folyamatos technológiai fejlesztés

A Bakonyerdő Zrt. (illetve a jogelődje) a parkettagyártás 1976-os elindításával magas színvonalú termelési kultúrát honosított meg Zalahalápon. Az üzem elindításától kezdve fokozott követelményeket állítottunk termékeink minőségével szemben, hogy a hazai értékesítés mellett az exportpiacokat is el tudjuk látni. Mindezek értelmében a parkettagyárban folyamatos a technikai, technológia fejlesztés.

Társaságunk vezetése a 80-as évek végén felismerte, hogy az alkalmazott technológia elavulttá, versenyképtelenné vált. Új gyár építése mellett döntöttek, az akkor ismert legmodernebb technológiai elveknek megfelelően. Az üzem 1990-ben kezdett működni. Az új technológia rohamos elterjedése néhány év múltán újabb versenytársakat teremtett, akik egyre fejlettebb berendezésekkel termeltek.
A növekvő verseny és a fokozódó minőségi elvárások következtében Zalahaláp ismét új kihívásokkal szembesült. A piaci helyzetünk stabilizálása érdekében újabb technológia korszerűsítés mellett döntött a társaság menedzsmentje, és ez a fejlesztési folyamat napjainkban is tart.
A beruházási lépések sorrendiségét a minőségre és a gazdaságosságra gyakorolt hatásuk döntötte el. 1998-2002 között megtörtént a készparketta fedőréteg gyártásának rekonstrukciója. E lépéssel teljes egészében felváltottuk az eredetileg telepített technológiát. Ez időszak alatt - a minőségi előrelépés érdekében - további új gépeket, berendezéseket vásároltunk, az alapanyagok részére fedett tárolót építettünk.

Az újabb, jelentősebb modernizációs lépés előkészítése 2004. év végén kezdődött. Ennek során nemcsak a berendezések cseréje folytatódott, hanem hosszú idő után a termékszerkezet is megváltozott. A termelés korszerűsítéséhez, a versenyképesség megőrzésének, illetve javításának érdekében megvásároltuk az európai piacokon egyre jobban hódító, mechanikusan önzáródó parketta profilok egyikének gyártási jogát a piacvezető svéd Välinge Innovation AB cégtől. Ennek eredményeként 2005. tavaszán, az országban elsőként megkezdtük a PanLoc rendszerű, önzáró készparketta gyártását.
A beruházás nyomán a Zalahalápi Parkettagyár kibocsátása meghaladja az évi 650 ezer négyzetméter parkettát. A piaci igényeknek megfelelően a termelésből egyre nagyobb volumene lesz a PanLoc parkettának, de a hagyományos termékeinktől (csaphornyos-, osztott-, osztatlan parketta) sem kívánunk megválni.
A tervezett fejlesztések ezzel még nem értek véget. A versenyképesség fokozása érdekében 2005 nyarán adtuk át az új felületkezelő technológiát, ami további minőségjavulást is eredményezett.

A felületkezelő gépsor biztonságos működéséhez kettő új lakkfelhordó gépet szereztünk be és köztes lakkcsiszoló beállításával javult a parketta minősége. Ezen beruházással lehetővé vált, hogy hét rétegben kerüljön felületkezelő anyag a felületre.

2007-ben a környezetvédő hatóság kötelezett bennünket, hogy a fűrészpor eltüzelésekor kikerülő szennyező anyagok mértékét csökkentsük. A gazdaság vezetése – más lehetőség hiányában – úgy döntött, hogy kazánrekonstrukcióval tesz eleget a hatósági előírásnak. A beruházás keretében felújításra került a gyári porelszívó hálózat és kettő új kazán beépítésével 2008-ban már elértük, hogy a szennyező anyagok kibocsátása a szigorú EU határértékeknek is megfelel.
A kazán beruházás után áttértünk a melegvizes hőellátásra a korábbi gőzt termelő, szolgáltató rendszerről.

2008-ban került átadásra – a régi fűrészüzem átalakításával – egy minden igényt kielégítő raktár, ahol a készáru tárolása, raktározása vált szakszerűvé.

2008 októberében a minigatteres fedőréteg hasítás kiváltására megvásároltunk egy sokkal termelékenyebb hasító körfűrészt, ami vékony körfűrész lapokkal öt lamella egyidejű gyártására alkalmas. Ezzel egyidőben a gyalult fedőréteg rakatolására automata robot lett beépítve.

2008-2009-ben a gyár összes anyagmozgató gépe újakra lett cserélve.

A beruházási folyamat ezután sem állt le. A gyár termelő gépsorai nagyon vegyes képet mutatnak. A meghatározó gépek 20-21 éve folyamatosan termelnek (prés gépcsoport, komplett felületkezelés, gyalugépek), más gépcsoportok kulcsgépei új, világszínvonalú berendezések.
Az Erdőgazdaság és a parkettagyár vezetése elkötelezett a technológia teljes megújítására. Ez a munka 2010-ben elkezdődött. 2011-ben átadásra került 3 db új HILDEBRAND rendszerű szárító kamra. Ezzel nem csak a szárító kapacitás bővült, de a szárítás minősége is javult.

2011. december 16-án átadásra került az üzemben egy komplett felület előkészítő és felületkezelő gépsor közel 800 millió Ft-os beruházással. Az új gépsor üzembe helyezésével lehetővé vált a különböző felület rendszerek alkalmazása (zárt lakkozott, nyitott lakkozott, olajos, olajhatású, színezett, pácolt, strukturált...), mellyel a piacon felmerülő szinte összes igényt ki tudjuk elégíteni. A soron csaknem 100 m hosszon halad a parketta automata robotos felrakással és leszedéssel mire elnyeri a végső felületét. A sor kapacitását már a távlati tervekben elképzelt 1.200 ezer m2 termeléshez igazítottuk.
Még ebben az évben fejlesztésünk eredményeképpen Magyar Termék Nagydíjas lett a parkettánk antibakteriális bevonatrendszerrel, melyet ma már minden termékünknél alkalmazunk a. Technológiai átrendezést és ésszerűsítést követően végmegmunkáló gépsorunkat áthelyeztük egy tágasabb minden igényt kielégítő infrastruktúrával ellátott csarnokrészbe elősegítve ezzel is a minőség és termelékenységünk növelését.
Közben épületeink nagy részét kívül-belül felújítottuk, többek között a bemutatótermünket is. A felújítások és fejlesztések folyamata azonban még ma is tart. Távlati terveinkben szerepel fedőrétegsorunk átrendezése, korszerűsítése valamint préstechnológiánk megújítása, melynek eredményeképpen termelékenyebben akár új méretű termék előállítására is képesek leszünk a további vevői igények kielégítésére, megőrizve, illetve további jó hírnevet szerezve BEFAG PARKETTA márkanevünknek.